Compensatie(s) van de overheid in 2022.

De energieprijzen zijn hoog, en daar heeft elk huishouden inmiddels mee te maken. Per 1 januari dit jaar betaalden wij minder belasting voor stroom t.o.v. van 2021. Dit is alleen niet genoeg; teveel huishoudens, vooral die met een laag inkomen, komen in de knel of geldproblemen. Tijd voor extra maatregelen vanuit de overheid.

Btw op energie van 21% naar 9%!

Het kabinet verlaagt tijdelijk het btw-tarief van 21% naar 9%. Fijn, want gemiddeld betalen we hierdoor zo’n €140,- minder. De periode van de verlaging geldt in ieder geval van 1 juli t/m 31 december 2022. Misschien wordt deze periode verlengd. Dat wordt later in het jaar bekend.

Klant van Gewoon?

Je termijnbedrag wordt dan automatisch verlaagd! Zo zetten wij jouw belang voorop, en betaal je direct minder voor je energie. Precies waarvoor de btw-verlaging bedoeld is.

Rond de 23e vind je je nieuwe termijnbedrag terug in Mijn Gewoon. En de termijnnota van juli (die je eind juni of midden juli ontvangt), daar vind je natuurlijk het nieuwe btw-percentage en je verlaagde termijnbedrag terug.

Heb je een variabel contract, of loopt je vaste contract bij ons binnenkort af en blijf je bij ons? Dan krijg je sowieso een ander termijnbedrag, opnieuw berekend op basis van je verbruik van de afgelopen periode. Hierin is ook het 9%-tarief in meegenomen. Het kan voorkomen dat je termijnbedrag toch hoger uitvalt.

Heb je voor 16 juni 2022 bij ons een contract afgesloten? Dan is het termijnbedrag en/of het jaarbedrag in de contractbevestiging berekend op basis van 21% (over de gehele looptijd van het contract). Houd hier rekening mee.

Zo wordt het verrekend op je nota’s

Het nieuwe btw-tarief van 9% wordt direct meegenomen op je termijnnota voor juli t/m de termijnnota van december (mogelijk wordt deze periode verlengd). Op je jaarnota vind je ‘btw-tijdvakken’ terug. Voor de energielevering die valt in de periode van 1 juli t/m 31 december 2022 betaal je 9% btw, alles wat daar buiten valt, 21%.

Extra toeslag van €800,-

Voor huishoudens met een laag inkomen (of in de bijstand) werd er eerder een extra eenmalige toeslag van €200,- vrij gemaakt. Deze wordt verhoogd naar €800,-. Dit bedrag ontvang je, indien je er recht op hebt, via je gemeente. Voor personen in de bijstand wordt deze automatisch geschonken, in andere gevallen moet je deze zelf aanvragen. Bekijk hier of je in aanmerking komt.