Over het fractiemodel prijsplafond

Let op! De prijsplafond-regeling is gestopt per 1 januari 2024

Het maximale verbruik binnen het prijsplafond van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas wordt verdeeld over de 365 dagen van het jaar. De hoeveelheid stroom en gas die je elke dag mag gebruiken, wordt bepaald door een standaard verbruiksprofiel van een gemiddeld huishouden. Hierdoor is de hoeveelheid stroom en gas die je in de winter per dag mag gebruiken hoger dan in de zomer. Deze regel is opgesteld door de overheid en is hetzelfde bij elke energieleverancier.

Het variabel maximum verbruik per dag is nodig voor een goede afrekening op je jaarnota.

Wat als ik per dag meer of minder verbruik?

Het is altijd handig om over heel 2023 zo veel mogelijk onder de 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas proberen te blijven. Na elk jaar ontvang je een jaarnota. Op dat moment wordt er gekeken welke dagen hiervan binnen het prijsplafond vallen. Alle maximale verbruiken per dag worden bij elkaar opgeteld en afgetrokken van je daadwerkelijke verbruik opdat moment.

Is je daadwerkelijke verbruik lager? Dan wordt alles afgerekend op het maximale tarief van het prijsplafond.

Is je daadwerkelijke verbruik hoger? Dan betaal je over het stuk dat boven het maximale verbruik uit komt het tarief in je energiecontract.

Wat als ik tussentijds overstap?

De prijsplafondregels zijn vanuit de overheid opgesteld en voor elke leverancier hetzelfde. Stap je tussentijds over dan wordt het prijsplafond tot het moment van overstap alle maximale verbruiken tot de overstap dag verrekend. Vanaf deze datum kijkt de nieuwe leverancier naar alle maximale verbruiken die vanaf de overstapdatum gelden.

Let op! Heb je op het moment van overstappen minder dan de maximale verbruiken per dag verbruikt? Dan wordt dit niet meegenomen naar je nieuwe leverancier.