Over het prijsplafond.

Let op! De prijsplafond-regeling is gestopt per 1 januari 2024

 

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt alleen voor kleinverbruikers met een leveringsadres waar gewoond of gewerkt wordt (verblijfsfunctie). Zij betalen een maximumtarief voor het basisverbruik. Het verbruik dat hierboven valt wordt afgerekend op de eigen tarieven in het energiecontract.  Het basisverbruik is 2.900 kWh stroom en 1.200 m³ gas per jaar. Tot het basisverbruik geldt een maximumtarief van € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas (inclusief overheidsheffingen en btw).

Kom jij in aanmerking?

Als je in aanmerking komt voor het prijsplafond (en de tarieven in jouw contract hoger zijn dan de prijsplafond-tarieven), is de korting hiervan meegenomen in je nieuwe termijnbedrag (per 1 januari 2023). Hier heb je eind 2022 een mail over ontvangen. Ook kun je je nieuwe termijnbedrag bekijken in Mijn Gewoon. In jouw nieuwe termijnbedrag is niet alleen het prijsplafond meegenomen, maar ook andere componenten. Zo is de btw op energie teruggedraaid naar 21%, en zijn de netbeheerkosten én energiebelastingen weer gewijzigd. Hierdoor kan uw termijnbedrag hoger dan verwacht uitvallen. Meer informatie over hoe jouw nieuwe termijnbedrag is berekend? Klik op onderstaande knop.

Voor het basisverbruik geldt een variabel maximum per dag, zo kan er een goede afrekening worden gemaakt op jouw jaarnota. Meer weten over hoe dit precies zit? Klik op onderstaande knop.

Uiteindelijk wordt op je jaarnota jouw prijsplafond-korting berekend aan de hand van jouw daadwerkelijke verbruik. Lees meer over hoe de prijsplafond-korting is berekend op jouw nota via onderstaande knop.

Het prijsplafond stopt. Hoe nu verder?

Het prijsplafond was maar voor even. Je kunt nu weer vaste contracten afsluiten met energieprijzen onder het prijsplafond. Dit betekent dat het huidige prijsplafond niet meer meetelt op je energierekening.

Heb jij nog een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond? Sluit dan dit jaar nog een nieuw vast contract af, zodat je geld kunt besparen. Let wel op dat de startdatum van je nieuwe contract aansluit op je oude contract.

Het Noodfonds in 2024

Het Noodfonds wordt verlengd in 2024. Dit is fijn voor mensen die moeite hebben om de energierekening te betalen. Het Noodfonds betaalt namelijk het deel van de factuur dat boven het normbedrag uitkomt. Klanten kunnen een aanvraag doen voor het Noodfonds als zij niet geholpen zijn met een betalingsregeling of uitstel.

FAQ:

Kom ik in aanmerking voor het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor klanten met een leveringsadres waar gewoond of gewerkt wordt en mét kleinverbruik aansluiting, oftewel voor bijna alle Nederlandse huishoudens. Of je dan een prijsplafond-korting krijgt ligt geheel aan de tarieven in jouw contract. Liggen deze hoger dan de prijsplafond-maximumtarieven? Dan krijg je dus de korting.

Moet ik mij aanmelden voor het prijsplafond?

Nee. Als je in aanmerking komt met het prijsplafond wordt dit vanzelf voor jou doorgevoerd. Dit betekent dat ook jouw termijnbedrag automatisch is verlaagd.

Mijn nieuwe termijnbedrag met prijsplafond-verlaging is hoger dan verwacht

Het termijnbedrag hebben wij opnieuw voor je berekend. Maar niet alleen de prijsplafond-correctie is meegenomen. Hierdoor kan je termijnbedrag alsnog hoger dan verwacht uitvallen, of in sommige gevallen zelf hoger dan je oude termijnbedrag. Je leest er hier meer over.

Ik heb een klacht over Gewoon Energie aangaande het prijsplafond.

Ben je niet tevreden over de wijze waarop we jouw klacht hebben afgehandeld, dan kunt je naast contact met ons opnemen, ook een externe onafhankelijke geschillencommissie inschakelen. Zie voor meer informatie de contactpagina.

Btw op energie terug op 21%

Vorig jaar heeft de overheid de btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Inmiddels is deze maatregel afgelopen; per 1 januari 2023 is de btw op energie teruggedraaid naar 21%.