Alles over terugleverkosten
We gebruiken energie steeds bewuster. En we wekken ook steeds meer zelf op. Goed nieuws dus.
Volgens de RVO komt inmiddels 41% van alle stroom in Nederland uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Een deel van die stroom gebruik je meteen. Dat is het meest duurzaam. De rest lever je terug aan het net.
Maar aan dat terugleveren zitten kosten verbonden. En die willen we eerlijk verdelen. Het zou niet eerlijk zijn als huishoudens zonder zonnepanelen meebetalen voor huishoudens die wel terugleveren.
Daarom voeren we – net als andere leveranciers – Terugleverkosten in.
-
Heb je een contract afgesloten vanaf 3 juni 2025? Dan geldt een vast bedrag per kWh.
-
Had je al een contract vóór 3 juni 2025? Dan gelden staffels. Die vind je hier.
Tijd voor verandering
Omdat we steeds meer zelf stroom opwekken, wordt het lastiger om precies te voorspellen hoeveel stroom er op elk moment beschikbaar is.
Daardoor maken we extra kosten:
-
Onbalanskosten: Het stroomnet moet constant bijsturen om vraag en aanbod in evenwicht te houden. Dat kost geld.
-
Profileringskosten: Soms is er zoveel stroom beschikbaar, dat de waarde van teruggeleverde stroom omlaag gaat.
Tot nu toe werden deze kosten verdeeld over alle klanten. Ook klanten die niets terugleveren betaalden hieraan mee. Met de nieuwe terugleverkosten brengen we ze voortaan alleen in rekening bij wie ook echt teruglevert.
Hoe werkt het?
Terugleverkosten betaal je per kWh die je teruglevert aan het net. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten.
-
Het is een vast tarief per kWh.
-
We kijken naar hoeveel je per jaar teruglevert.
-
Deze kosten gelden alleen voor kleinverbruikaansluitingen.
Het exacte tarief per kWh vind je terug in je contract.
Zonnepanelen nog steeds voordelig
We snappen dat niemand blij wordt van extra kosten. En ja, de terugverdientijd van zonnepanelen wordt iets langer. Toch blijven zonnepanelen ook met deze terugleverkosten nog steeds rendabel.
Deze kosten zijn nodig door de snelle groei van zelf opgewekte stroom, terwijl het beleid en de regels achterblijven. Er zijn gelukkig ook manieren om de kosten te beperken.
De oplossing: neem een thuisbatterij
Hoe minder je teruglevert, hoe minder je betaalt.
Daarom is het slim om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct te gebruiken. Of op te slaan in een thuisbatterij, zodat je de stroom later alsnog zelf gebruikt. Zo lever je minder terug aan het net en betaal je dus ook minder terugleverkosten.
Bovendien help je zo om netcongestie (overbelasting op het stroomnet) te voorkomen. En dat wordt steeds belangrijker.
Toekomstgericht
Met de invoering van de terugleverkosten zetten we samen een stap richting een eerlijker en duurzamer energiesysteem. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie.
Veelgestelde Vragen
Met de toename van zonne-energieproductie komen er momenten voor waarop het aanbod van energie de vraag overstijgt, wat leidt tot extra kosten voor het beheren van het netwerk. Om deze kosten eerlijk te verdelen, hebben we besloten vaste terugleveringskosten in te voeren voor klanten die energie terugleveren aan het net. Dit zorgt voor een evenwichtiger en duurzamer energienetwerk.
De vaste terugleveringskosten zijn gebaseerd op de hoeveelheid energie die u jaarlijks aan het net teruglevert. We hebben verschillende schalen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat deze kosten eerlijk worden verdeeld, afhankelijk van uw bijdrage aan het net.
Deze maatregel biedt u duidelijkheid over de bijdrage die u levert aan het onderhoud en de stabiliteit van het energienet. Het zorgt voor een transparante kostenstructuur en ondersteunt de duurzaamheid van ons energienetwerk, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.
Hoewel er kosten verbonden zijn aan het terugleveren van energie, blijft het investeren in zonnepanelen voordelig. Deze kosten dragen bij aan de duurzaamheid en efficiëntie van ons energienetwerk, wat op de lange termijn ten goede komt aan alle gebruikers.
We begrijpen dat elke verandering vragen of zorgen kan oproepen. We nodigen u uit om contact op te nemen met onze klantenservice om uw specifieke situatie te bespreken. We zijn er om u te helpen en te zorgen dat u goed geïnformeerd bent over deze nieuwe maatregel.
Optimaliseer uw energieverbruik door energie-intensieve activiteiten te plannen op momenten van hoge zonne-energieproductie. Dit vermindert de hoeveelheid energie die u teruglevert en kan leiden tot lagere terugleveringskosten.
Specifieke situaties kunnen leiden tot uitzonderingen. Wij adviseren u om onze klantenservice te contacteren voor meer informatie over uw persoonlijke situatie en eventuele uitzonderingen.
Door een eerlijkere verdeling van de kosten bevorderen we de groei van duurzame energie en investeren we in een toekomstbestendig netwerk. Dit is essentieel voor het realiseren van onze gezamenlijke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.