De stijgende energietarieven, niet zo gewoon.

Gasprijs stijging

De zekerheid van Gewoon Energie in deze onzekere tijd.

Het nieuws staat er al een tijdje bol mee. De energieprijzen zijn hard gestegen en zijn nog steeds niet tot ‘normaal niveau’ gedaald. Dit komt met name door het tekort aan gas in Europa. En dat betekent onrust in de energiemarkt. Niet alleen betaal jij als consument meer voor je energie, dat geldt ook voor ons en alle andere energieleveranciers. De inkoopprijzen zijn net zo hard of zelfs harder gestegen. Gelukkig hebben wij rekening gehouden met de marktontwikkeling en blijven wij stabiel in deze onzekere periode.

En zo blijft Gewoon Energie stabiel.

Bij Gewoon Energie hebben we door onze veilige inkoopstrategie het grootste risico afgedekt. Simpel gezegd we hebben we vooraf voldoende ingekocht voor een gunstig tarief en maken we gebruik van langetermijncontracten (futures genoemd) waarvoor de energie al eerder is ingekocht voor onze vaste contracten. Hierdoor hebben wij op het moment een gunstige positie, zelfs bij een lange, strenge winter.

We kunnen je dus geruststellen en meegeven dat de kans erg klein is dat wij in de problemen óf in de gevarenzone komen door de huidige marktontwikkeling. Nieuwe klanten (die van harte welkom bij ons zijn!) en onze huidige klanten kunnen wij de komende tijd verzekeren van energie.

Binnen één minuut weten wat je betaalt?

Nu tot
300,-
Cashback

Wat betekent de energieprijsstijging voor jou?

Vroeger of later voelen alle Nederlanders de effecten van de hoge marktprijs voor energie. Daar is geen ontkomen aan. De overheid heeft daarom besloten de energiebelasting in 2022 te verlagen. En voor huishoudens met een lager inkomen komt er nog een extra schepje bovenop en krijgen een extra toeslag. Fijn! Toch zal de eindafrekening in 2022 uiteindelijk waarschijnlijk wat duurder uitvallen. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om op je verbruik te letten. Douche niet te lang en zet de verwarming wat lager. Dat scheelt gas en dus een hoop geld.

Wanneer en hoeveel je meer gaat betalen ligt verder aan je contract:

Heb je een vast contract bij ons? Dan verandert er niks totdat je contract afloopt. Hoeveel je daarna gaat betalen voor je energie ligt helemaal aan de energieprijzen op dat moment. Is dit al binnenkort, dan zal je tarief hoogstwaarschijnlijk hoger liggen… Is het pas later, bijvoorbeeld in de lente of zomer, dan zou het best kunnen dat dit tarief heel redelijk is. Dit is van te voren niet te voorspellen.

Heb je een variabel contract bij ons? Dan zijn je tarieven per 1 januari 2022 verhoogd zodat deze beter aansluiten op de marktprijs (die ook is verhoogd). Wij zijn genoodzaakt dit te doen omdat wij als relatief kleine partij risico lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen hoelang variabele klanten bij ons blijven (ze mogen hun contract opzeggen wanneer zij willen en betalen geen opzegvergoeding). Helaas kunnen wij niet anders dan dit financiële risico zoveel mogelijk te verminderen en een extra tariefwijziging in te zetten. We begrijpen maar al te goed dat dit een tegenvaller is, maar bedenk dat we hiermee jou als variabele klant meer zekerheid kunnen bieden. Uiteraard kunnen de variabele tarieven ook weer dalen, indien de marktprijs daalt.

Wil je klant worden bij ons? Graag! Wij kunnen je namelijk verzekeren van energie de komende tijd. Vul hierboven de tool in om je maandbedrag te berekenen. We kunnen momenteel alleen 1-jarige vaste contracten aanbieden.

Waarom stijgen de prijzen nu zo enorm?

Er is een tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

  • Rusland levert minder gas aan Europa. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen. Maar dit duurt allemaal langer dan verwacht…
  • Frankrijk heeft tijdelijk een aantal kernreactoren gesloten voor onderhoud. Dit zorgde voor een piek in de stroomprijs.
  • Door een vrij koud voorjaar waren de gasvoorraden aardig leeg. Door de hogere prijzen in de zomer zijn deze vervolgens ook nog eens minder ver gevuld dan normaal.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd, want daar wordt er meer voor betaald.
  • Na de coronacrisis is de economie weer aan het aantrekken, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl


Gewoon Energie onjuist benoemd in de media.

Lees meer