De hoge energieprijs, niet zo gewoon.

Grafiek met gasprijs stijging van 4-1-2021 tot 4-9-2021

Het nieuws staat er al een tijdje bol mee en inmiddels is het bij iedereen geland. De energieprijzen zijn hoog en zijn nog steeds niet tot ‘normaal niveau’ gedaald. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, maar vooral de onrust in Europa draagt hier momenteel bij aan. Het blijft schommelen en elke dag is onzeker.

Niet alleen betaal jij als consument meer voor je energie, dat geldt ook voor ons en alle andere energieleveranciers. De inkoopprijzen zijn net zo hard of zelfs harder gestegen.

Wat betekent de energieprijsstijging voor jou?

Vroeger of later voelen alle Nederlanders de effecten van de hoge marktprijs voor energie. Daar is geen ontkomen aan. De overheid heeft daarom besloten de energiebelasting in 2022 te verlagen. En voor huishoudens met een lager inkomen komt er nog een extra schepje bovenop en krijgen een extra toeslag. Fijn! Toch zal de eindafrekening in 2022 uiteindelijk waarschijnlijk wat duurder uitvallen. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om op je verbruik te letten. Douche niet te lang en zet de verwarming wat lager. Dat scheelt gas en dus een hoop geld.

Wanneer en hoeveel je meer gaat betalen ligt verder aan je contract:

Heb je een vast contract bij ons? Dan verandert er niks totdat je contract afloopt. Hoeveel je daarna gaat betalen voor je energie ligt helemaal aan de energieprijzen op dat moment. Is dit al binnenkort, dan zal je tarief hoogstwaarschijnlijk hoger liggen… Is het pas later, bijvoorbeeld in de lente of zomer, dan zou het best kunnen dat dit tarief heel redelijk is. Dit is van te voren niet te voorspellen.

Heb je een variabel contract bij ons? Dan worden je tarieven tussentijds aangepast zodat deze beter aansluiten op de marktprijs. Wij zijn genoodzaakt dit te doen omdat wij als energieleverancier risico kunnen lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen hoelang variabele klanten bij ons blijven (ze mogen hun contract opzeggen wanneer zij willen en betalen geen opzegvergoeding). Helaas kunnen wij niet anders dan dit financiële risico zoveel mogelijk te verminderen en een extra tariefwijziging in te zetten. We begrijpen maar al te goed dat dit een tegenvaller is, maar bedenk dat we hiermee jou als variabele klant meer zekerheid kunnen bieden. Uiteraard kunnen de variabele tarieven ook weer dalen, indien de marktprijs daalt.

Let er goed op bij het afsluiten van een energiecontract wat voor jou het voordeligst uitpakt. Met een vast contract zit je voor een bepaalde periode vast aan je energiecontract en de daarbij horende tarieven. Met een variabel contract is dit niet het geval.

Daarnaast is het superbelangrijk om goed op je verbruik te letten. Gebruik alleen wat echt nodig is. Zo voorkom je die hoge rekening!

Waarom zijn de energieprijzen nu zo hoog?

Er is een tekort aan gas in Europa, en dat komt vooral hierdoor:

  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers.
  • Na de coronacrisis de economie weer op gang gekomen. Hierdoor stijgt de vraag naar energie ook direct.
  • Rusland levert minder gas aan Nederland en de rest van Europa. En dat houdt langer aan dan in eerste instantie gedacht.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd, want daar wordt er meer voor betaald.
  • Frankrijk heeft tijdelijk een aantal kernreactoren gesloten voor onderhoud. Dit zorgde voor een piek in de stroomprijs.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Tot slot, het weer in Nederland is wisselvallig, waardoor zonenergie en windenergie kan variëren en dus niet erg veel zekerheid bieden.

Door de onzekerheden én de tekorten (die beide wereldwijd spelen), stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl


Gewoon Energie onjuist benoemd in de media.

Lees meer